PARIISIN RAUHANSOPIMUS ON VOIMASSA
Julkaistu alun perin 27.5.2022
Julkaistu uudelleen 15.3.2024
© Jorma Jaakkola
Lukijalle
Korostan, että selvitykseni ei ole Venäjää myötäilevää vaan kerron presidentti Koiviston toimista, jotka eivät ole kestäneet päivänvaloa.
Tekstini ei ole minun mielipidettäni vaan faktaa, sisältäen salaisia dokumentteja:
Sopimusten juridiikkaa sekä presidentti Koiviston jo vuonna 1989 käynnistämään Operaatio PAX:iin liittyvät asiakirjat, jotka olivat salaisia 25 vuotta eli vuodet 1990 - 2015.
Operaatio PAXista kerron enemmän toisella sivulla. Klikkaa sininen linkki: Salainen Operaatio PAX
Miksi ihmeessä Operaatio PAXin asiakirjat eli Koiviston omaperäinen tulkinta Pariisin rauhansopimuksen vanhentumisesta määrättiin salaiseksi?
Salaisiksi määrätyillä dokumenteilla näytän toteen kaksi asiaa:
I Pariisin rauhansopimus on edelleen voimassa
Venäjänkin kanssa
II Pariisin rauhansopimus estää liittoutumisen
Lisäksi kerron;
1. Miten Pariisin rauhansopimus puretaan
2. NATOn perussopimuksen 8. artiklasta
Tekstini pitää lukea ilman ennakkokäsityksiä.
Pariisin rauhansopimus on edelleen voimassa, vaikka UM:n lehdistötiedotteella - 21.9.1990 lähtien - on muuta uskoteltu.
Tekstini ei siis ole Venäjää myötäilevää, vaan huolestumista siitä, että Venäjän hyökkäyskynnys Suomeen katoaa Nato-jäsenyydessä eli Pariisin rauhansopimukseen sisältyvän liittoutumiskiellon rikkomisen seurauksena.
Presidentti Koivisto halusi viedä Suomen EU:n jäseneksi. Koivisto oli Operaatio PAXia suunnitellessaan tietoinen EY:n perustamissopimuksen 234 artiklasta, jonka mukaan jäsenyydellä on myös vaikutuksia liittyvän valtion ennen liittymistään tekemiin valtiosopimuksiin.
Artikla 234 edellyttää, että uusi jäsenvaltio ryhtyy tarpeellisiin toimenpiteisiin omien valtiosopimustensa mukauttamiseksi jäsenyyden velvoitteisiin. Tällaisia toimia voivat olla aikaisempien sopimusten irtisanominen tai muuttaminen.
Artiklan 234 velvoite on dokumentoitu myös ”EU-liittymislakiesityksen (HE 135-1994 vp) sivulla 19 otsikon ”3.3.2. Kansainväliset sopimukset” alaotsikon ”Sopimuksentekomenettely ja sopimusten asema EY:n oikeudessa” alla:
"Artiklassa edellytetään, että uusi jäsenvaltio ryhtyy tarpeellisiin toimenpiteisiin omien valtiosopimustensa mukauttamiseksi jäsenyyden velvoitteisiin. Tällaisia toimia voivat olla aikaisempien sopimusten irtisanominen tai muuttaminen.”
KOIVISTON ONGELMAT
Kyseisen artiklan johdosta presidentti Koivistolla oli kaksi ongelmaa, Pariisin rauhansopimus ja YYA-sopimus, joiden mukaan Suomi ei saanut liittoutua sotilaallisesti.
Presidentti Koivistolla oli siis kaksi ongelmaa, Pariisin rauhansopimus ja YYA-sopimus, jotka molemmat olivat esteitä Suomen liittämisessä EU:hun sekä Natoon. Nimittäin Pariisin rauhansopimuksen II Osan I luvun 3. artiklaan samoin kuin YYA-sopimuksen 4. artiklaan sisältyi "Sitoumus olla tekemättä mitään liittoja".
Presidentti Koivisto oli jo helmikuussa 1989 tietoinen ongelmistaan, kun komission puheenjohtaja Jacques Delors oli ilmoittanut, että uusia jäsenmaita ei oteta ennen kuin EY:ssä suunnitteilla oleva liittovaltiosopimus (Maastrichtin sopimus) valmistuu.
MITEN PARIISIN RAUHANSOPIMUS PURETAAN?
Pariisin rauhansopimuksen purkamisartikla 22 määrittelee, miten sopimuksen voi purkaa. Siksi Suomi ei voi yksipuolisesti purkaa Pariisin rauhansopimusta. Purkaminen tapahtuu vain sopimuksen III OSA:n 22. artiklan mukaan:"22 artikla.Klikkaa sininen linkki Purkamisartikla 22Tämän sopimuksen kaikki sotilas-, sotalaivasto- ja ilmailumääräykset jäävät voimaan, kunnes ne on joko kokonaan tai osaksi muutettu Liittoutuneiden ja Liittyneiden Valtojen sekä Suomen välisellä sopimuksella tai, sen jälkeen kun Suomi on tullut Yhdistyneiden Kansakuntien jäseneksi, turvallisuusneuvoston ja Suomen välisellä sopimuksella."
Purkamisartiklasta piittaamatta presidentti Koivisto käynnisti salaisen Operaatio PAX:n Pariisin rauhansopimuksen yksipuoliseksi purkamiseksi.
Muistelmissaan "Kaksi kautta" Koivisto mainitsee Operaatio PAX:n, mutta ei kerro kaikkea.
Kiitän Operaatio PAX:iin keskeisesti osallistunutta UM:n virkamiestä René Nybergiä siitä, että hän antoi Kanava-lehden 1/2008 kirjoituksessa “Olette kajonneet YYA-sopimukseen” vahvistuksen Koiviston omaperäiselle operaatiolle ja vinkin valtionhallinnon salaisiin dokumentteihin.
René Nyberg oli Operaatio PAX:n keskeisin toteuttaja ja valheellisen UM:n lehdistötiedotteen antaja.
Lue Renè Nybergin paljastukset Kanava-lehdestä 1/2008 klikkaamalla sinistä linkkiä: Kanava 1/2008
PRESIDENTTI KOIVISTO MÄÄRÄSI TAUSTALLA
Presidentti Koivisto oli viimeistään helmikuussa 1989 tietoinen ongelmistaan, komission puheenjohtaja Jacques Delors oli nimittäin ilmoittanut helmikuussa 1989, että uusia jäsenmaita ei oteta ennen kuin EY:ssä suunniteltava liittovaltiosopimus (Maastrichtin sopimus) valmistuu.
Koivisto tiesi, että EU-jäsenyydessä ulkopolitiikasta tulee Suomen rajojen ulkopuolelta johdettua puolustuspolitiikkaa. Ongelmien raivaamiseksi presidentti Koivisto käynnisti omaperäisen toiminnan - Operaatio PAX:n - Pariisin rauhansopimuksen III osaan kirjoitettujen Suomea koskevien sotilaallisten rajoitusten ja YYA-sopimuksen toteamiseksi vanhentuneiksi. Näiden molempien muuttamisessa Koivisto halusi käyttää hyväkseen Saksojen yhdistymistä.
Mainittakoon, että Pariisin rauhansopimuksen II OSA:n I luvun 3. artiklaan sisältynyt "sitoumus olla tekemättä mitään liittoja" ei tullut Operaatio PAXissa mitenkään esille.
Ehkä Koivisto halusi tulkinnallaan sotilaallisten artiklojen vanhenemisella vedättää kaikkia osapuolia uskomaan, että Pariisin rauhasopimus lakkaisi kokonaan olemasta. Korostan: Kyseessä oli siis Koiviston oma tulkinta!
Keskeisin operoija René Nyberg kertoo taustasta:
”Puolustusministeriö oli marraskuussa 1989 esittänyt ulkoministeriölle, että rauhansopimuksen Saksaa koskevien määräysten uudelleen tulkitseminen oli tarpeellista.”
Edellä olevan uudelleentulkinnan esittämisen taustalla oli presidentti Koivisto, sillä Hallitusmuodon 33 §:n mukaisesti presidentti määräsi Suomen ulkopolitiikasta. Siis presidentti määräsi. Sitaatti HM 33 §:stä:
”Suomen suhteista ulkovaltoihin määrää presidentti, kuitenkin niin, että sopimukset ulkovaltojen kanssa ovat eduskunnan hyväksyttävät, mikäli ne sisältävät säännöksiä, jotka kuuluvat lainsäädännön alaan tai valtiosäännön mukaan muuten vaativat eduskunnan suostumusta.”
Osoite https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1919/19190094001#Pidm45237815936320
Jorma Jaakkola
Kokoomuksen jäsen numero 69267
044-230 2707
I Pariisin rauhansopimus on edelleen voimassa
Todiste 1: WIHTOLIN SALAINEN MUISTIO
Kiitän UM:n valtiosihteeri Åke Wihtolia, joka kirjoitti UM:n salaisen muistion "RAUHANSOPIMUS JA YYA" päivättynä 24.9.1990.Wihtolin salainen muistio koskee Iso-Britannian suurlähettilään Neil Smithin käyntiä Wihtolin luona 21.9.1990 - kaksi tuntia ennen hallituksen rauhansopimuksen "lakkauttamispäätöstä", jossa Pariisin rauhansopimus "todettiin vanhentuneeksi".
Siis kaksi tuntia ennen hallituksen "päätöstä"!
Lukekaapa, aikoiko hallitus päätöksellään muuttaa rauhansopimusta?
Sitaatti Wihtolin salaisesta muistiosta:
”Smith oli saanut tehtäväksi tiedustella, aiommeko noudattaa sopimuksen edellyttämää muutosproseduuria. Vastasin, ettemme aio muuttaa sopimusta, vaan todeta sen III osan vanhentuneen noudattaen jo aikaisemmin syntynyttä käytäntöä konsultoida vain Neuvostoliittoa ja Isoa-Britanniaa.”
Wihtol siis kirjoitti muistioon: "Vastasin, ettemme aio muuttaa sopimusta".
Muutosproseduurilla Smith tarkoitti Pariisin rauhansopimuksen purkamisartiklaa nro 22. Pariisin rauhansopimuksen tekstejä voi todeta vanhentuneeksi vain 22. artiklan mukaan:
"22 artikla.
Tämän sopimuksen kaikki sotilas-, sotalaivasto- ja ilmailumääräykset jäävät voimaan, kunnes ne on joko kokonaan tai osaksi muutettu Liittoutuneiden ja Liittyneiden Valtojen sekä Suomen välisellä sopimuksella tai, sen jälkeen kun Suomi on tullut Yhdistyneiden Kansakuntien jäseneksi, turvallisuusneuvoston ja Suomen välisellä sopimuksella."
Klikkaa sinistä linkkiä Purkamisartikla 22
WIHTOLIN SALAINEN MUISTIO:
Wihtol siis kirjoitti muistioon:" Vastasin, ettemme aio muuttaa sopimusta".